Vår guide till olika målarpenslar

02 jul

Vi har tidigare skrivet om hur du rengör och underhåller dina målarpenslar på bästa sätt, men i det här inlägget tänkte vi gå rakt på sak och titta på vad det finns för olika slags målarpenslar – och vad du ska använda dem till.

Naturborst
Detta är en pensel som är Utmärkt för målning och o/jefärger, men passar inte i till vattenbaserade produkter eftersom borsten tar upp vatten så att penseln mister sin spänst. Penslar med naturhår håller länge och ger en snygg yta.

Syntetiska fibrer
Utmärkt när du ska måla med vattenbaserad färg och lack. Kan också användas till oljebaserade färger. Tål vanliga kemikalier, lösningsmedel och svaga syralösningar. Är något mer slitstark än naturborst.

Blandborst
Genom att blanda natur och syntetborst förenas de två varianternas bästa egenskaper, och det gör att penslarna passar speciellt bra till tunnare färger, exemä- pelvis träolja. Kan även användas för andra ändamål.

Rundpensel
Passar bäst till specialuppdrag, till exempel små ytor, fina detaljer och raka linjer som till exempel listkanter mot en vägg. Passar också fint till fönsterkarmar och spröjsar.

Lackpensel
Fördelen med lackpenslar är att de är snabba att arbeta med. De passar däjrför bra när du ska måla lite större ytor. Lackpenslar tar inte upp lika mycket färg som rundpenslar

Oval lackpensel
Är lika exakt som en rundpensel och snabb som en lackpensel. Därför passar den bra för dörrkarmar där de stora ytorna målas med den breda sidan och kanterna med den smala.

5 specialpenslar för särskilda ändamål

Elementpenslar
En vinklad pensel som är perfekt när du behöver måla bakom rör och element.

Rund ringpensel
Har ljus naturborst och är bara avsedd för oljefärg. Blecket runt borsten består av ringar som går att ta av, en efter en, i takt med att borsten slits ner. Lite som målarvärldens motsvarighet till den ryska dockan. Smart!

Fasadpenslar
Slitstarka penslar med blandborst som gör att de passar till både olje – och vattenbaserad färg. Finns med rakt eller vinklat skaft och kan även monteras på ett förläningssaft vid behov.

Spröjspensel
En rund och spetsig pensel som är utmärkt för att måla kanten på glaset i sprösade dörrar och fönster.

Vinkelpensel
Passar till de ställen där det är svårt att komma åt – hörn, vinklar och vrår. Finns att tillgå med natur och blandad bost, kan även fästas på ett förlängsningsskaft.