Välj rätt verktyg när du ska måla!

30 jun

Precis som med allt annat ”gör det själv-arbete” är det viktigt att välja rätta verktyg för jobbet. Både när ytorna som behöver målas ska slipas av och när själva målararbetet börjar.

Penslar och rullar finns i många modeller för ett flertal ändamål, allt beroende på hur arbetet ska göras och vilken struktur den färdiga ytan ska ha.

Dagens färger flyter ut lätt och täcker bra, så om du bara använder rätt teknik när du målar så kommer det färdiga resultatet att bli både snyggt och hållbart. Rent allmänt sett gäller att penslar passar bäst för att måla detaljer medan rollern är suverän för stora, plana ytor. Dessutom har färgens konsistens betydelse för vilka verktyg du ska använda.

Om du målar med tunnflytande färg – som till exempel träskyddsolja – är det viktigt att välja en pensel (eller rulle) som tar upp färgen utan att droppa. Det finns också penslar/rullar som är tillverkade för speciella ändamål, till exempel golvlack eller lim.

Penslar

Penslar passar utmärkt till ojämna ytor och smådetaljer. De finns i många former och med all upptänklig borst, beroende på vad de ska användas till. När det gäller penslar finns det ett klart samband mellan kvalitet och pris. Med en dyr pensel blir resultatet snyggare och den håller länge om du bara ser till att göra den ordentligt ren.

Här följer ett par snabba tips från oss på Målare Stockholm för att rengöra din målarpensel på bästa sätt.

  • Om du har målat med plastfärg ska penseln sköljas i vatten tills vattnet inte längre blir missfärgat
  • Om din pensel med plastfärg har legat länge utan rengöring ska den ligga i blöt i några timmar. Ta sedan bort färgen genom att massera med fingrarna.
  • Efter grovrengöring tvättas penseln ned tvättmedel eller brunsåpa som arbetas in i borsten. Skölj ofta.
  • Om det är en pensel med alkydfärg gör du rent på samma sätt. Byt bara ut vattnet mot terpentin.
  • Penslar som ska torka häng€ krok för att inte stråna ska böja
  • Stryk penseln över en bit slippapper när den är torr.

Rollers

Rollern är suverän, både när du vill ha en yta som ska vara superslät och när den ska ha en lite ojämn finish. Rullar finns i bredder från 14 till 25 cm (enstaka modeller är 45 cm) och passar för stora ytor som golv och tak. Mindre rullar pa 10-15 cm är utmärkta för begränsade ytor som skåpluckor och möbler samt svåråtkomliga ställen, till exempel bakom element.

Rullarna finns i många versioner, från rullar för puts och betong till rullar för mycket släta ytor, exempelvis träfiberskivor, samt för strukturmålning. Du kan använda följande tumregel för att göra valet lite enklare: korthåriga rullar av filt och mohair passar för släta ytor medan de långhåriga av lammskinn eller konstfiber passar för grövre ytor.

Tvätta alltid rollern före användning så att lösa hår försvinner. Låt rullen torka innan du börjar arbeta, speciellt om du tänker använda en oljebaserad färg.