Slipa Parkettgolv i Stockholm

17 jul

Ska all lack slipas bort på ditt parkettgolv rekommenderar vi att du i första hand överlåter arbetet till en professionell parkettslipare. Men man kan också hyra en parkettslipmaskin och göra arbetet själv.

Vid större arbeten duger det inte med en borrmaskin med slipskiva, speciellt om det är en hård lack (gammal DD-lack) eller ett särskilt tjockt lackskikt som ska tas bort. Men till mindre arbeten kan en excenterslip eller en borrmaskin med plansliptillsats användas.

Cirkelslip kan inte användas eftersom den ger synliga spiralmönster i träet och lacken. Vart vänder man sig för att hyra en slipmaskin? Vi rekommenderar att du tar en titt hos cramo.se när du ska slipa parkettgolv.

Rengöring + stå aldrig still!

Före det är dax att slipa själva parkettgolvet måste du först och främst avlägsna eller försänka allt som kan skada slipband eller valsar, som till exempel spikar, skruvar och skenor. Se också till att ytan är helt torr innan du börjar. En slipmaskin måste användas så att det uppstår minsta möjliga slipspår.

Mosaikparkett och rutparkett bör slipas diagonalt. Slipning fram och tillbaka bör så långt möjligt göras i samma spår, men med ett par centimeters förskjutning. Detta är det bästa sättet att få in slipdammet i dammsäcken.

Stå aldrig stilla på golvet medan slipvalsen roterar, då uppstår det spår och fördjupningar som är svåra att få bort. Trycket mot underlaget ska också vara så jämnt som möjligt för att inte skada maskinen eller slippapperet. Golvet slipas i flera omgångar, först med grovkornigt och sedan med finare slippapper. Före den sista finslipningen dammsugs underlaget väl.

Underhåll och rengöring

En viktig sak: parkettgolv och vatten går inte riktigt ihop. Den daglig rengöringen av ett parkettgolv bör ske med torrmopp, som exempelvis en fibertrasa. Behöver golvet skuras ska det alltid göras med en väl urvriden trasa.

Risken är annars att vatten tränger in i fogarna och får träet i parketten av svälla och resa sig.

På oljade golv kan skurvattnet få en tillsats av ett speciellt oljevårdsmedel som tillför golvet fettämnen. Fläckar på oljade golv bör omedelbart avlägsnas med en väl urvriden trasa. Eventuellt kan fläcken avlägsnas med en skursvamp eller fint sandpapper. Har ytan blivit matt av behandlingen kan det skadade stället bättras på med underhållsolja av bra kvalitet.

Ta hjälp av proffsen!

Som vi nämnde inledningsvis rekommenderar vi i princip alla ovana hemmafixare att ta hjälp av ett proffs för att slipa ditt parkettgolv.

I Stockholm kan vi tipsa om duktiga och prisvärda Parkettdesign, som är specialister på att slipa just parkettgolv, nya som gamla. Du kan även få synnerligen kompetens och prisvärd hjälp med att slipa ditt parkettgolv i Stockholm hos PJParkettgolv.se

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lägga Parkettgolv del 2 « Målare Stockholm - 17 juli, 2011

    […] långsidorna spikas fast vid reglarna. Limma aldrig fast brädorna vid underlaget. Läs mer om Slipa Parkettgolv Stockholm.   « Lägga Parkettgolv del 1 | Slipa Parkettgolv Stockholm » […]