Sätt ny färg på väggarna i ditt hem

23 jul

Själva aktiviteten ”att måla” brukar vara en bit av kaka.

Men att det ska gå enkelt att måla om hemma förutsätter att man gjort det ibland tidskrävande och tålamodsprövande grundarbetet. Det är nämligen rengöringen, tvättning, slipning, spackling och annat förarbete som brukar ta längst tid. I gengäld som beror slutresultatet också på hur väl du har utfört detta arbete.

Ju slätare och renare väggen är, desto bättre fäster färgen – och desto snyggare blir också resultatet.

Använd rätt material

När du är ute för att köpa färg lönar det sig sällan att köpa superbillig färg i 10 eller 20 liters burkar. Kvaliteten lever sällan upp till dina förväntningar. Välj i stället en kvalitetsfärg. Färgutgången för ditt projekt får du genom att först multiplicera väggens eller takets bredd med längden. Resultatet ger den totala ytan som ska målas. Om du sedan dividerar resultatet med färgens täckförmåga per liter (uppgiften hittar du på burken) får du en uppfattning om åtgången.

Använd rätt verktyg

Verktygen är lika viktiga som färgen. Du bör välja en kvalitetspensel eller roller. Då kan du vara säker på att till exempel slippa hår som har lossnat i färgen. Använd en långhårig roller som är cirka 25 till 30 cm bred, det lönar sig inte alls att satsa på smala rullar.

Dels tar arbetet längre tid, dels riskerar du att få ”körbanor” i färgen. Skaffa dig gärna en bra rollerspann istället för det traditionella rollertråget. Tråget har en tendens att kladda eftersom färgen lätt rinner över kanterna när du doppar rullen.

Grunda först

För det mesta använder du färg direkt från burken, såvida du inte tänker måla en vägg för allra första gången. Då ska du först grundmåla, antingen med grundfärg, eller med vävlim, beroende på vilket typ av vägg det handlar om.

Om du ska måla en vägg som redan har en kraftig färg sparar du färg och slipper den irriterande ”genomlysningen” genom att använda en tonad grundfärg. Ska väggen vara kyligt grön eller blå grundar du med en ljusgrå färg. För en varmt gul vägg grundar du med vitt, och om väggen ska vara röd grundar du bäst med gul eller orange färg.

BonusTips!
När du målar hamnar det lätt färg på kanten av burken och då blir det aningen knepigt att sätta fast locket igen. Om din målarbuk har ett handtag kan du undvika denna problematik genom att spänna en bit ståltråd över öppningen istället och stryka av överflödig färg mot den. På så vis hamnar spillet mitt i burken igen och kanterna håller sig rena och fina.