Så tar du bort gammal takfärg

17 jul

När du behöver ta bort flera lager gammal färg och kalkfärg innan det är dags att måla taket på nytt, använder många det gamla knepet att smörja in ytorna med koncentrerat tapetklister. Tyvärr uteblir miraklet ofta på grund av fel sorts tapetklister – eller fel arbetssätt.

Vanligt tapetklister duger inte eftersom det inte ger den spänning som får färglagren att ”rulla ihop” sig. Det du behöver är ett koncentrerat stärkelselin, med andra ord inget vanligt pva-klister, utan ett färdigblandat våtrumslim eller tapetlim.

När du har fördelat klistret startar processen. Limlagret torkar/drar ihop m sig och tar samtidigt med sig färg och kalkfärg. Det kan ta allt från några timmar till ett helt dygn. Bli inte orolig över att det knakar eller brakar, det visar i bara att kuren fungerar. Även om det låter dramatiskt så är det ofarligt.

Klistermetoden fungerar bara om lagren har dåligt fäste i det putsade taket, och det är mer regel än undantag.

Ofta kan du kolla hur hårt färgen sitter genom att skrapa lite i ett hörn med en stålspackel. Om du lätt kan skrapa bort flagor fungerar det utmärkt att göra så här, men om du inte är säker bör du pröva effekten på några kvadratmeter i ett hörn av taket. Då får du snabbt veta hur väl färgen sitter.

Om färgen sitter väl fast kan du nämligen få två problem. För det första måste du skrapa av limmet och sedan dessutom färglagret. Om färgen sitter riktigt hårt är det den traditionella behandlingen som gäller (guide följer strax.)

När du har tagit bort all färg i taket måste resten av kalkfärgen också avlägsnas innan du kan spackla hål och sprickor. Eventuella skarvar ska jämnas till med en våt pensel och till sist ska du förbereda med ett lager grundfärg. Det ger ett perfekt underlag för den nya färgen – eller eventuellt glasfiberfilten.

Ta bort takfärg som sitter fast väldigt, väldigt hårt

Om färgen sitter benhårt räcker det inte med att använda föregående tapetklistermetoden. Tyvärr är den enda lösningar vid ett sådant tillfälle hårt arbete till färgen är bort och resultatet är tillfredställande. Måhända måste du ta dig igenom följande steg:

  • Använd en spackelspade för att avlägna all lös färg i taket. Då kan du även se hur många lager färger det är frågan om och om det alltjämt finns lim och kalk kvar i botten.
  • Tvätta taket med en borste och ljummet vatten + några skvättar målartvätt om det behövs.
  • Skrapa sen de gamla färglagrena igen med spackeln.
  • Är resultatet fortfarande inte bra kan du prova ett lager borttagningsmedel för plastfärg. Finns i färghandeln. Skrapa sen igen.
  • Du kan även spackla runt de partier som inte går att få bort, så att du jämnar ut ytan.