Så rengör du trä utomhus

17 jul

Precis som med rengöring av trä inomhus måste du först och främst ta reda på om träet hälsostatus, det vill säga veta om det fortfarande är friskt eller inte. Som du säkert förstår är friskt trä mödan värd, medan ruttet trä måste bytas helt och hållet.

Alla vet att man ska tvätta sina trädgårdsmöbler minst en gång om året. oavsett om de ska ytbehandlas med olja, målas eller vara obehandlade. Däremot är det inte många av oss som tänker på att tvätta staket, friggebodar eller andra träkonstruktioner utomhus.

Numera finns det så många skadliga ämnen runt om oss att mögelsvampar och andra beläggningar lätt får fäste på träets ytor. Det är speciellt det nordvända träverket som är utsatt eftersom det håller sig fuktigt längst.

Svarta eller gröna fläckar = hög tid att agera!

De första tydliga tecknen på angrepp är små svarta eller gröna fläckar på träytan (svartmögel och grönalger), och ju fortare du kan bli av med dem, desto lättare är det att bekämpa beläggningen. Efter att ha behandlat med algdödande trärengöring måste du skölja med rent vatten.

I vissa fall kan det också vara nödvändigt att avfetta ytan med målartvätt, men det kan du i så fall läsa om på förpackningen.

Oavsett vilket medel du väljer är det klokt att täcka med plast och försöka samla upp spillvattnet – om det är möjligt. Många av de ämnen som används i trärengöringsmedel är svåra att bryta ner och kan därför förorena grundvattnet.

Byt ut ruttet trä!
Stick en skruvmejsel eller en knivspets i träet för att undersöka om det är rötangripet. Om verktyget går in två millimeter Utan något större motstånd är skadan så allvarlig att du måste byta de rötangripna delama. Inte ens marknadens bästa träskydd utfört enligt konstens alla regler kan göra något åt ruttet trä.

Och det är ingen mening att du ”chansar”. Då kommer du bara att skyta jobb och merkostnader på framtiden. Gör jobbet ordentligt från början istället! Om du inte är säker på att träet är helt torrt eller friskt kan du låna en så kallad fuktmätare, finns i bygghandeln eller färghandeln.

Tumregeln är att trämaterial utomhus inte bör innehålla mer än 18% fukt innan du målare, men det är såklart att föredra med lägre procenthalter, såsom runt 10-15.