Målningstekniker del 4 – Effektmålning

09 aug

Efter hand har det kommit en del färger i handeln som inte bara ger ytan färg utan också Struktur. Här nämner vi några av de viktigaste.

Sand.
Denna färg skapar en sandad yta. Beroende på hur påstrykningen och bearbetningen sker kan ytan få olika utseende. Penselstrykning och efterföljande utjämning ger en jämn, sträv yta. Med rulle får du en grövre struktur. Eventuellt kan denna stöpplas om man vill ha en ojämn strävhet, eller bearbetas med pensel för att skapa en slammad effekt.

Kalk.
Besläktad med sandfärgen är kalkfärg. Denna läggs på flödigt och bearbetas därefter med en grov pensel, kvast eller tapetborste för att få fram en gammaldags kalkad yta.

Pärlemor.
Denna skimrande färg kan användas som effekt på väggen eller som dekor på lister och möbler. Den kan också ge en spännande verkan om den används som schablonfärg.

Marmorering.
Även om inte den vanlige ”gör-det-självare” kan rekommenderas att ge sig i kast med traditionell marmorering, finns det effektmålning som man lättare kan försöka sig på – även om det också här krävs en del handlag. Först görs en grundstrykning som får torka.

Därefter läggs ännu en strykning på, och medan denna är våt börjar man bearbeta ytan med en stålspackel för att få fram mönstret. Det är också möjligt att bearbeta ytan efter att toppstrykningen torkat.

Krackelering.
Vi har alla sett hur gammal målning kan spricka upp i större eller mindre fyrkanter och flak – färgen krackelerar. Ibland vill man ha samma effekt på gamla möbler, på lister, tavelramar och liknande. Nu kan du få denna effekt utan att behöva vänta flera årtionden. Krackeleringsfärgen är egentligen två färger. Först lägger man på en underlagsfärg. När denna torkat stryks krackeleringsfärgen på jämnt i en riktning.

Efterhand som denna torkar krymper den och spricker upp. Efter en torktid på 2-4 timmar, beroende på vilken effekt man vill ha, målar man färdigt med den önskade toppfärgen. Denna färg läggs på i en annan riktning än den som användes till krackeleringsfärgen.