Målningstekniker del 3 – Svampning och Schablonmålning

09 aug

Svampning
Svampning ger en mjukare och jämnare yta än när man använder plastpåsar eller specialrullar. Effekten uppnås genom att du först rullar på en bottenfärg och därefter väljer en annan färgnyans till svampningen, som görs med en natursvamp. Svampningen behöver inte vara genomskinlig.

Beroende på vilken effekt man vill ha kan man därför använda vattenbaserad färg i stället för oljelasyr. Tunna i så fall ut färgen med lite vatten, men inte så mycket att det rinner.

Häll ut färgen på en flat papperstallrik, så blir det lättare att få färg på svampen. Använd alltid natursvamp och tryck av Överskottsfärg på ett torkpapper. Det är viktigt att du får ett avtryck av svampens porer på väggytan, inte bara en färgfläck. Tryck svampen lätt mot underlaget, i olika riktningar.

Försök att skapa ett ”slumpartat” mönster på ytan och arbeta hela tiden vått-i-vått. Använd färger som går ton i ton, annars blir mönstret alltför dominerande. Om du vill tona ut lite av kontrasterna kan du delvis vända på processen genom att använda färger med olika glans.

Använd till exempel en matt, vattenbaserad färg till bottenstrykningen och en halvblank oljefärg – eller en pärlemorfärg – till svampningen.

Schablonmålning
I de flesta färgaffärer och byggvaruhandel kan man köpa färdiga schabloner i många mönster, men man kan också göra dem själv. Använd rit- eller overheadfilm. Använd en skalpell eller en tapetkniv för att skära ut mönstret.

Förutom schablon behöver du en stöpplare (schablonpensel) eller en natursvamp för målningen. För att fästa schablonen behöver du spraylim. Använd oljefärg eller vattenbaserad färg beroende på vilket underlag du målar på och hur slitstark dekoren ska vara. Är det en vägg, en möbel eller ett golv som ska dekoreras?

Eventuellt kan du lackera ytan efter att dekoren är klar. Börja med att spraya schablonens baksida med lim och fäst den väl på underlaget. Lägg på färgen sparsamt. Stöppla gärna av färgen på ett torkpapper innan du stöpplar på schablonen.

Utskärningarna i schablonen behöver inte nödvändigtvis täckas helt med färg. Med stöpplare och minimalt med färg kan du få fram mjuka och lite ojämna övergångar som ser äkta och handgjorda Ut. Använder du lite olika färger kan du få ännu mer levande mönster, och till och med fina skuggverkningar. Kom ihåg att rengöra schablonen om mönstret ska användas igen.

Ska du använda flera färger i motiven, till exempel blommor och blad, måste du använda smala stöpplare, en till varje färg, annars kan färgerna lätt hamna på varandra. Vill du få fram olika effekter, med färgövergångar och skuggor, kan du låta färgerna torka mellan stöpplingarna, eller kan du stöppla i vått-i-vått.