Målningstekniker del 2 – Patinering, ådring, marmorering och flamning

08 aug

Patinering – ett par tips
Gamla möbler med spår av åratals användning och slitage är samlarobjekt för många. Det finns också nya möbler att köpa som har fått ett antikt utseende genom patinering. Samma effekt kan du få med oljefärg och lasyrolja samt slippapper. Börja med att lägga på oljefärg i en kulör. Mattslipa därefter ytan med slippapper, kornstorlek 400 rekommenderas. Putsa försiktigt.

Lägg därefter på oljefärg i en annan kulör i två strykningar. Mattslipa mellan varje strykning. När du mattslipar den sista strykningen kan bottenfärgen från den första strykningen komma fram, beroende på hur mycket du slipar.

Var försiktig, och kom ihåg att bottenfärgen bara nätt och jämnt ska skymtas där ”slitaget” har varit störst.

På kanterna kan man på enstaka ställen slipa ner till trävirket. Till slut lägger man på lasyr, som bearbetas med en trasa. Därefter lackeras möbeln med matt lack.

Marmorering & Ådring
Ådring är en teknik som går ut på att efterlikna trävirke med hjälp av lasyr, med an marmorering ska ge en illusion av marmor. Bägge är gamla och relativt komplexa målningstekniker som kräver en hel del skicklighet. Detta är vanligen inte tekniker som folk utan träning på området ska ge sig i kast med.

Dessutom kräver de en del speciella målarverktyg. Även om ingen av dessa tekniker kan som inte är utbildad målare att få ett användbart resultat med ådring med panelen på det sätt som beskrivs i vårt tidigare inlägg om lasering som målningsteknik.

Efter två strykningar med bottenfärgen läggs lasyren på och bearbetas med en fördrivare. Medan lasyren är våt stöpplar du med en pensel+olika vinklar på båda sidor om mittpartiet för att få liv och variation i imitationen. Mittpartiet ska inte stöpplas. Sedan den första lasyrfärgen torkat lägger du pa en ny och lite kraftigare lasyrfärg, där man i mitten med hjälp av ett ådringsverktyg (ådrare) arbetar fram ådringarna i mittfältet med en jämn, böljande rörelse.

På detta sätt framträder strukturen i trävirkets kärnved i mittfältet. Med hjälp av verktygets taggar görs därefter fält med ränder på bägge sidor.

Men även med ett verktyg till hjälp är ådring ett komplicerat arbete om slutresukatet ska bli naturligt. Det krävs övning innan man sätter igång. Marmorering innebär att man återger marmorn med alla dess strukturer och färger. Här behövs både teknik, erfarenhet och lite kreativt sinne om resultatet ska motsvara arbetsinsatsen.

Flamning
Med en hopknycklad plastpåse, en flamrulle eller en brokettrulle kan man få en del intressanta och levande strukturer på jämna ytor. En hårt hopknycklad plastpåse ger ett mindre mönster än en löst skrynklad påse. Sådana strukturer kan man använda på hela väggytor, under fönster eller på dörrspeglar.

En skåpdörr med en strukturerad dörrspegel i kombination med en laserad ram kan bli mycket dekorativ. Man går tillväga så som tidigare beskrivits. Först bottenfärg, därefter utförs mönstringarna i den våta lasyroljan.