Målningstekniker del 1 – Lasering!

06 aug

Till vardags tänker man nog främst på lasering som ett arbete med pensel på väggpanel och möbler.

Men lasering kan också utföras med hjälp av en trasa, en plastpåse eller svamp etc. I vissa fall kan lasyren strykas på en yta utan grundstrykning.

Effekten varierar med färgskillnaderna mellan grund- och toppstrykning och lasyrens konsistens. Lasyren kan bestå av allt från en nästan osynlig toppstrykning, där bottenfärgen eller bottenmönstret tydligt syns igenom, till en nästan helt täckande toppstrykning där bottenfärgen nätt och jämnt är synlig.

Effekten blir beroende på vilken sorts lasyr det är fråga om, konsistensen och hur mycket pigment som används.

Ju större skillnaden är i ljushet och mörkhet mellan bottenfärg och lasyr, desto större blir kontrasten. Och ju större kontrasten är, desto mer avslöjas din teknik. I ett stort rum kan du tillåta dig mer framträdande mönster än i ett mindre rum.

Ska du lasera väggar med mycket struktur, till exempel panel med profiler, bör du använda en lasyr som ger en svag mönstring så att den dekorativa effekten inte förtar väggens ursprungliga uttryck.

Oljebaserad eller vattenbaserad lasyr?
Lasyr kan vara antingen oljebaserad eller vattenbaserad. Olja har längre torktid och då får man mer tid att forma lasyren som man vill. En vattenbaserad lasyr torkar snabbt, och tiden för bearbetning blir mindre. För nybörjaren rekommendes oljebaserad lasyr. Oljelasyr kan målas på matt färg, både vattenbaserad och oljebaserad.

Färdigblandad lasyr
Färdigblandad lasyr finns att köpa i färghandeln. En del tillverkare har färgkartor över sina lasyrer. Du kan också se på förhand hur en lasyr på bottenfärgen tar sig ut om du stryker lasyren på en brädbit som du har målat med bottenfärg.

På en större yta är det lättare att se hur mycket lasyr du ska använda för att få den effekt du önskar – och hur olika tekniker, med användning av till exempel pensel och fördrivare eller en trasa, påverkar slutresultatet. Att bearbeta lasyren heter för övrigt att fördriva lasyren. Här tänker vi först och främst på den speciella sorts pensel som kallas fördrivare.

Färdigblandad lasyr kan med fördel funnas ut med lite lacknafta så att den blir lättare att arbeta med. Men använd inte för mycket förtunningsmedel, då kan lasyren lätt bli för tunn och börja rinna.