Målning för hemmafixare – 3 Tips

19 jul

Måleriarbete – både stort och smått – är något som de flesta hemmafixare vågar ge sig på utan några större förkunskaper. Men även om ”alla kan måla” finns det många saker som kan vara bra att känna till innan, under och efter arbetets gång.

Vi uppmuntrar alltid folk att greppa penseln vid behov, men att anlita eller rådfråga en målare vid viktiga och större projekt. Att bli duktig på att måla och få ett bra resultat handlar dels om att öva mycket, dels om att ha tålamod och göra jobbet ordentligt utan att fuska.

Här följer några tips från oss.

1. Gör jobbet tillsammans!

Det effektivaste sättet att få hemmet riktigt snygg är att ge tak, väggar, karmar, lister och annat nätverk ett lager ny färg. Men ändå är det ofta målningen som skjuts upp – gång efter annan – för att andra och mer akuta ”gör det själv-jobb” tränger sig före i kön. Men det behöver inte alls vara så, eftersom det varken är besvärligt, tråkigt eller speciellt jobbigt att måla.

Speciellt inte om du reserverar ett veckoslut för projektet och ringer till familj och vänner för att höra om de har lust att hjälpa till. När du väl har bestämt datum och samlat ditt gäng med glada målare, kommer jobbet att bli enklare, roligare och lättare att få till.

2. Gör jobbet grundligt!

Att få ett bra resultat när du målare handlar väldigt mycket om att göra det nödvändiga, men ibland ack så trista, grundarbetet. Krävs det att ytan som ska koloreras måste tvättas, slipas, spacklas och tvättas igen ja, då ska du verkligen göra detta jobb så grundligt som möjligt.

Slutresultatet kommer aldrig att bli bättre än förutsättningarna som grundarbetet postulerar. Och tro oss: om du småfuskar och tar genvägar kommer du att ångra dig inom ett par dagar. Det känns aldrig bra att göra något halvdant.

En regel som i allra högsta grad gäller måleriarbeten. Därför: lägg ett par extra timmar på att bli nöjd i flera år framöver!

3. Tänk på säkerheten i hemmet

Det är ett faktum att mycket av våra moderna rengöringsmedel, målarfärger och oljor innehåller kemikalier och syntetiska substanser som inte hör hemma i din kropp.

Se därför alltid till att du skyddar dig enligt instruktionerna när du ska måla. Detta kan innebära bruk av rejäla arbetskläder, andningsskydd, handskar och rustika skor.

Var inte naiv! Kemikalier kanske inte skadar dig på kort sikt, men på längre sikt kan de ge otrevliga sjukdomar som är lätta att undvika om du tänker efter före du målar.