Måla trä utomhus

02 aug

Att måla utomhus innebär i regel inga större svårigheter. Det är framförallt förberedelsen som tar tid och kräver en del kunskap, samt att du utför jobbet så noggrant och samvetsgrant som möjligt. Vi har sagt det förr men det tål att sägas igen.

Fuska inte med grundarbetet. Varför? Jo, för att slutresultatet är helt beroende på vilket slags grundarbete du utfört. Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att planera och utföra ett gediget förarbete.

Det är inte bara materialet utomhus som ska kunna klara varierande fuktighet, solens ultravioletta strålar, frysgrader, sot och snabbt växlande temperatur. Samma sak gäller för hela ditt projekt. När trä utomhus ska återbehandlas måste du först göra rent och slipa för att få en bra yta som färgen eller träskyddet ska kunna fästa på.

Om träet är nytt bör du grundmåla och mellanstryka innan den första spiken eller skruven monteras. På så sätt blir alla skarvar blir starka. När gammalt trävirke målas på nytt är det viktigt att veta hur träet har varit behandlat tidigare.

En vattenlöslig akrylfärg kan fästa på en oljebaserad yta, men tvärt om går inte. Är den gamla behanlingen gjord med linoljefärg är det bara linoljeprodukter som fäster på ytan.

Det kan vara svårt att se vad trä har i har varit målat med. Linoljan känns igen på tydlig sprickbildning, men alkyd- och akryjfärg liknar varandra. Om du är osäker finns det tre möjligheter: efterbehandla med vattenspädbar akryifärg. Låt en målare se efter vilken färg det är. Eller gör träet rent och börja om från början.

Tryckimpregnerat trä
Mycket av det virke vi använder utomhus är tryckimpregnerat. Och här finns en seglivad myt som till och med branschfolk för vidare: att du ska vänta upp till ett år med träskyddet. Det är inte sant. Om du inte grundmålar och mellanstryker med ett transparent träskydd som låter fukt från impregneringen passera, fylls ytan av döda fibrer.