Måla & säkerhet

17 jul

När en hantverkare öppnar en målarburk eller skruvar av locket till dunken med lacknafta eller förtunning, gäller strikta regler för hur han eller hon ska skydda sig.

Allt arbete med alkyd- eller oljefärg I med kolfilter ska fram och vissa färger kräver heldräkt, gummihandskar och tättslutande skyddsglasögon. För oss andra finns det inga regler, bara goda råd om kemiska produkter. Visserligen jobbar vi inte med farliga ämnen varje dag, men ofta tar det många timmar att exempelvis lacka golvet i vardagsrummet.

Och det är knappast värt att riskera sin hälsa för. En filtermask för ett par hundringar skyddar mot många av ångorna, och den bör därför vara lika självklar i verktygslådan som arbetshandskar och skyddsglasögon.

För även om det inte finns några lagar som styr hemmamålarnas arbete finns det inget som hindrar att man tänker själv och är rädd om hälsan. Med lite bakgrundskunskaper kan du titta på färgburkens koder för att ta reda på vilka faror som lurar och vad du ska göra för att skydda din hälsa. Även om du inte har några funderingar på att investera i andningsskydd med egen lufttillförsel.

Leta info på nätet

Innan du öppnar färgburken eller – ännu hellre – innan du köper den, ska du läsa bruksanvisningen och säkerhetsföreskrifterna. Där hittar du den viktigaste informationen.

För kompletta säkerhetsinstruktioner kan du också gå in på tillverkarens webbplats. Där finns det ofta produktdatablad i pdf-format med fullständig information om produkten. För det mesta hittar du också ett säkerhetsdatablad med vilka skyddsåtgärder som arbete med färgen kräver.

Läs instruktionen på målarburken!

Alla kan måla, tänker många och plockar fram både färg och pensel. Och så börjar vi arbeta utan att läsa texten på burken eftersom ”alla kan måla” – man behöver ingen introduktion i konsten. Eller hur? Men du skall ändå läsa hela bruksanvisningen som består av tre delar.

Den första talar om hur du använder färgen. Den andra innehåller en riskinformation och den tredje en säkerhetsinformation. Riskinformationen består av ett antal fraser i stil med råd som påtalar riskerna med att använda produkten.

Säkerhetsinformationen består också av uppmaningar som ”Skydda bar hud”, ”Använd skyddsglasögon” och liknande. På en del burkar finns dessutom en orange fyrkant med en symbol och då är det extra viktigt att du läser igenom både risk- och säkerhetsinformationen så noga som möjligt. Det är din kropp, din hälsa och din säkerhet det handlar om!