Måla på nytt trä – så gör du!

28 jul

Vägen till en perfekt målad yta på dörrar, skåp eller på något annat obehandlat trä är faktiskt ganska lång och tålamodsprövande.

Men moroten, slutresultatet om du utför det hela som det ska göra, är en snygg, slitstark och beständig yta som håller i många år.

Det första steget i processen är att skaffa det som på fackspråk kallas en bra häftgrund. Det är en grundfärg som biter sig fast i träet och som fungerar som ett bindande underlag för nästa färglager. Grundmålningen har ingen slitstyrka i sig själv, och efter grundning blir ytan matt, porös och lättslipad.

De flesta grundfärger för trä är vita, men eftersom en vit yta kan vara svår att täcka är det en bra idé att tona grundfärgen i en ljusare nyans av den färg du tänker använda. Vattenbaserade produkter är ett bra val för nästan allt invändigt trä eftersom den färdiga ytan dels blir slitstark, dels är i lätt att hålla ren.

På vågräta ytor som utsätts för ftikt (exempelvis en fönsterkarm av trä) är alkydfärger (oljefärger) det bästa eftersom de är mer vattenavvisande. Jobbet är detsamma.

Inga spår i slutresultatet

När du slutmålar med en pensel blir det lätt märken efter håren i ytan, och de spår kan du trolla bort med hjälp av en speciell teknik: stryk först längs med träets ådring, fortsätt sedan tvärs över ådringen och avsluta sedan – med lätt hand – längs med ådringen igen.

Om träet redan är målat

Om du ska måla på trä som redan är målat en gång blir arbetet lite lättare eftersom du slipper grundmåla. Tvätta i stället av ytorna med målartvätt och skölj med rent vatten innan du slipat ytan med slippapper.

Spackla hål och sprickor i träet och slipa sedan på nytt när spackelmassan är torr. Innan du lägger på två skikt slutmålning ska du torka bort slipdammet med en fuktig trasa.

Bonustips!
När du sliper en yta som senare ska grundas, spacklas eller färdigmålas så ska du borsta bort alla dammkorn. Annars dyker dessa upp som små gryn i nästa skikt. Borsta, dammsug eller torka med fuktig trasa som har vridits ut hårt – då blir ytan ren.