Måla och förbereda Väggar & Tak

17 jul

Oavsett vad du tänker färgsätta måste underlaget vara helt rent. Damm, smuts och fett måste tas bort, och om tak eller väggar har varit utsatt för exempelvis nikotin måste de tvättas av noggrant med ett effektivt medel, förslagsvis målartvätt eller något ännu starkare.

Övrigt förarbete beror på vilket slags vägg du ska måla och vilket skick den är i. Om du målar en vägg eller ett tak som är målade sedan tidigare kan du nöja dig med att rengöra ytorna och börja måla. Glöm bara inte att kontrollera att den gamla färgen fäster ordentligt, annars är risken att du måste göra om allt – och köpa ny färg.

Måla på tapeter? Tänk på det här!

Om du tänker måla på en tapetserad yta måste du först kontrollera att våderna sitter ordentligt fast och att de inte överlappar varandra. Först efter det är det dags för pensel och färg. Eventuella överlappningar mellan våderna kan du spackla ut eller slipa ner med fint slippapper. Om det finns luftfickor under tapeten går det ibland att skära upp dem, lägga lim bakom och trycka fast.

Men om inte det går kan du bli tvungen att ta bort lös tapet och sätta upp nytt underlagspapper eller riva ner alla gammal tapet. Fuska inte! Det kommer bara leda till ett dåligt resultat eller att du får göra om arbetet. Som vi på målare Stockholm brukar säga: gör rätt från början, så slipper du jobba dubbelt.

Tips! Mindre färgmässiga ojämnheter på en grå putsad vägg blir synliga först när väggfärgen har torkat. Därför är det en bra idé att måla väggen med rester av gammal färg innan du påbörjar den nya. Färgtonen spelar ingen roll, men givetvis får grundfärgen inte vara för mörk på en vägg som du har tänkt måla med ljusa kulörer. Fast det säger väl sig själv?