Måla med kalk

01 aug

Kalkfärg är prisvärt, till och med mycket billigt om du skulle tillverka den själv.

Men det är bara en av den gamla kända färgens fördelar. Kalk är utan jämförelse den mest diffusionsöppna färgsorten med en imponerande förmåga att ta upp och avge fukt. Rätt använd kan den till och med suga fukt ur byggnadsdelar.

Därför är kalk bra för murar – och speciellt gammalt mjukt tegel. Alla som kalkar för första gången brukar bli lite besvikna när den första omgången är klar. Kalk måste nämligen få tid att ”sätta” sig, och resultatet syns först efter ett dygn.

Efter två till fyra behandlingar är belöningen en djup och intensiv vit färg som saknar motstycke. Vackert och synnerligen hållbart.

Kalk som färg slår alltså inte på den stora trumman direkt utan kräver omsorg och tålamod, men blir i gengäld något alldeles unikt.

Kalkvatten & Kalkmjölk

För att arbeta med kalk behöver du två kalkprodukter: kalkvatten och kalkmjölk. Kalkvatten är den tunna, genomskinliga a vätska som ligger högst upp när du har rört ihop kalkpasta med vatten och låtit det dra ett dygn. Den används för att grunda ytan så att du sedan kan arbeta ”vått i vått”. Likaså kan den användas för att försegla ytan när du har kalkat färdigt med kalkmjölk.

Om du målar med ren kalk blir ytan kritvit. Vill du ha någon annan kulör kan du blanda i upp till tio procent färgpigment i kalkmjölken. Kom bara ihåg att mäta upp exakta mängder för att kunna blanda till precis samma nyans igen.

Måla inte i sol!
Kalken härdar i fukt så därför målar du bäst när luftfuktigheten är cirka 65 procent, i dis eller dimma. Undvik att måla när solen gassar rakt på väggen. Dessutom är kalk starkt frätande. Om du råkar stänka på fönster, tegelstenar, trä eller annat som inte ska kalkas får det inte sitta länge, skynda dig att ta bort stänken med en fuktig trasa.

Kalk är frätande!
Kalk är ett basiskt ämne och mycket frätande. Använd därför alltid heltäckande klädsel, gummihandskar och skyddglasögon. Undvik kontakt med hud och ögon!