Måla med färgspruta

17 jul

Färgsprutor Det finns i stort sett inga gränser för vad du kan måla med en färgspruta: skåp, stolar, fönster, dörrar, staket och bildelar. Du kan också spruta träskyddsolja eller bottenmåla båten. Om du aldrig har målat med färgsputa tidigare behöver du inte vara orolig. Du blir snabbt lika van att använda den som en pensel.

Däremot rekommenderar vi att du läser bruksanvisningen noga innan du börjar.

Och följer du våra råd här nedan så är du på god väg:

  • Måla aldrig direkt på föremålet från början. Testa först på något annat som du inte ska använda. När du har kontroll över doseringen och färgens konsistens kan du börja spruta.
  • Se upp för klumpar i färgen, de stoppar snabbt till sprutmunstycket. Klumparna blir du av med genom att hälla färgen genom en nätsil eller en nylonstrumpa.
3 saker till:

  • Placera föremålet som ska målas så att du kan spruta både fram- och baksida på en gång. Innan du börjar måla kan du lossa luftslangen från pistolen för att blåsa bort slipdamm och annan lös smuts från arbetsområdet.
  • Hela konsten med att sprutmåla är att hålla munstycket vinkelrätt mot föremålet och föra det lugnt från sida till sida.
  • Sprid färgen jämt!

Sprayburk

Att måla med sprayfärg har många fördelar. : inga penslar som måste göras rena, inga spår efter penseldrag, och så är det lättare att komma in i Vinklar och vrår, jämfört med en pensel. Men spraymålning kräver övning – speciellt på stora ytor. Färgen måste fördelas jämnt.

Håll därför ett lagom avstånd, ungefär 30-40 cm till det som ska målas. Försök inte att täcka en liten fläck med hjälp av en pust färg från nära håll. Det blir lätt för mycket färg som genast börjar rinna. Slutligen är det viktigt att ytan är ren, torr och lite sträv.

Använd slippapper, avfettning och målartvätt, precis som när du målar med pensel eller rulle. Måla inte när det blåser, då får du ett ojämnt och nopprigt resultat. Det är inte alla material som passar för spraymålning. Det gäller till exempel aluminium, mässing och vissa mjuka material. Testa därför alltid först på ett ställe där resultatet inte syns.