Så förbereder & grundar du på rätt sätt!

17 jul

Nyckeln till framgång heter förberedelse – även när det gäller målning. För inte ens den bästa och dyraste färg fäster på dåligt rengjorda ytor.

Oavsett vilken yta du tänker måla – ute eller inne måste förarbetet vara bra. Annars kommer du bara att slösa bort många timmar och bra material utan att få det resultat du hade tänkt dig. Det du åstadkommer blir antagligen inte speciellt snyggt och framför allt är det inte hållbart.

Inomhus måste du ta bort damm och smuts innan du kan börja måla, och du måste också vara säker på att eventuell gammal färg eller tapeter inte släpper någonstans. Allt som inte sitter hårt fast måste tas bort innan du kan börja måla nytt.

Likaså måste alla sprickor, hål och andra ojämnheter spacklas och slipas så att ytan blir helt jämn och slät. Här lönar det sig verkligen att vara noggrann med spackel och slippapper eftersom minsta lilla ojämnhet tydligt syns på nymålade (eller nytapetserade) ytor.

Välj rätt sorts färg

Alkydfärg, akrylfärg, emulsionsfärg, silikatfärg, träskydd och grundfärg! Det är bara ett mindre urval av alla de produkter som går att använda för att snygga till din bostad – både ute och inne. Precis som med förarbetet är det mycket viktigt du väljer den produkt och det arbetssätt som ger den bästa, snyggaste och hållbaraste ytan.

Rör om färgen ordentligt

Innan du börjar måla måste du alltid komma ihåg att röra om noggrant i burken. Använd en borrmaskin och en färgvisp. Bindemedel och färgpigment har nämligen en tendens att sjunka ner på botten, och det är först när allt är väl blandat igen som färgen får tillbaka sina egenskaper och den rätta kulören.

Om burken är full kan det vara svårt att röra utan att spilla. Därför är det en bra lösning att hälla över hälften av färgen i en annan behållare och röra i den. När bägge delarna är blandade häller du tillbaka färgen i en burk och blandar.

Välj rätt verktyg

Bra målarverktyg är ett måste om du vill vara säker på ett snyggt resultat, och det gör jobbet roligare också. Rent allmänt kan man säga att penslar är bäst för att måla kanter och detaljer, medan rollern är suverän när det gäller stora och stora släta ytor. Givetvis kan du också använda sprayfärg och färgspruta.