Anpassa grundarbetet efter underlaget

25 jul

Vilken behandling som är den bästa vad gäller att måla och grunda är helt och hållet avhängigt vilket slags underlag det handlar om. Om du vill få ett riktigt bra slutresultat måste du ta hänsyn till vad för slags material väggen eller objektet är byggd av och agera utifrån det.

Här följer ett par snabba tips och råd angående olika underlag.

Tapet
Förutsatt att tapeten sitter fast ordentligt gäller bara en sak. Börja måla! Överlappningar på släta tapeter kan du enkelt spackla över och slipa med fint sandpapper. De släta partierna målar du och slipar lätt igen före själva färdigmålningen. Tapeter med struktur och överlappning måste ångas ner eftersom spackling och slipning av övergånger resulterar i en annars strukturerad tapet.

Skivmaterial
Det finns flera olika sorters skivmaterial som är utmärkta underlag för färg. Förarbetet är minimalt om väggen tidigare har målats. Då räcker det ofta med att tvätta innan du rollar väggen på nytt. Är det däremot första gången skivan målas, ska den först tvättas, slipas och grundas, även spacklas vid behov, innan du sätter igång och målar.

Glasfiberväv
Glasfiberväv grundar du med vävlim. Använd dock inte gamla färgrester som innehåller mer vatten än vävlimmet. Då kan väven lossna och/eller resa sig. Om du lägger på vävlimmet med en kvalitativ långhårig roller kan det faktiskt räcka med ett lager vävlim.

Tegel
Är tegelväggen fläckig och smutsig bör du tvätta den först och därefter stryka den med en såkallad primer för att fläckorna inte ska lysa igenom färgen. I speciella fall kan det vara nödvändigt att använda en terpentinbaserad grundfärg eller annan specialgrundfärg. Missfärgningar i teglet kan även döljas genom att grunda med häftgrund.

Glasfiberfilt
Detta underlag används frekvent till väggar som ska vara lätta att rengöra och som därtill kräver en slitstark, tålig färg. Underlaget måste vara helt slätt då minsta ojämnhet tränger igenom visuellt när färgen väl har torkat. Grunda, precis som med glasfiberväx, med vävlim. Det räcker med att grunda med ett lager.